Blogpopularitet

Så ramte denne undersøgelse blogland, og straks begyndte de små høns at gogge. Hvem var blevet snydt for en fin placering, og var det ikke for dårligt at ham tossen var helt oppe som nummer 23?

For er der noget som interesserer danske bloggere, er det deres egen popularitet. Selvom bl.a. jeg har gjort en del for at styrke blogs status som samfundsdebatterende medium i traditionen med de kendte amerikanske warblogs, er blogs nok stadig primært et medium for selvcentrerede tøser m/k.

Oschlag har vel den førende debattråd pt, og Microformats.dk har kvalificeret debatten med en oplistning af de samme blogs placering på Technorati. Der er også en artikel på business.dk om, at firmablogs halter bagefter, men den er så tilplastret med reklamer at jeg ikke vil linke til den (tænk lidt over det!). Det sjoveste er nok kortet over links. Jeg ligger halvvejs ovre i fornøjelser, kultur og hverdagsbetragtninger, hvilket må skyldes mine mange gamle kommentarer på diverse tøseblogs.

Der nævnes nogle grunde til forskellene på de 2 lister, nemlig at technorati baserer sig på nye links, og ikke faste links i blorolls. Dette skulle ifølge nogen give et bedre mål for en blogs status eller popularitet end Primelabs metode.

Well, begge metoder har fordele og ulemper. Primelabs metode har den store fordel, at man ikke skal melde sig til. Polit-bloggere er fx. ikke særligt interesseret i meta-gejl og popularitetskonkurrencer. Der gik f.eks. en rum tid inden jeg selv tilmeldte den håndfuld politiske blogs jeg havde teknisk ansvar for, og jeg tvivler da på, at mine 2 første blogs nåede at komme på Technorati.

Technorati har først og fremmest den fordel, at placeringerne bygger på nyere og derfor mere relevante data. Fx. er denne blog og Polemiken ikke hvad de var engang, hvilket fint illustreres af de 2 resultater (denne er nr. 27 hos Primelabs, nr. 69 hos T).

Så vidt jeg kan se af min egen placering på kortet, bygger også Primelabs metode på links i kommentarfeltet (ellers var min blog nok dømt mere klart politisk), hvilket givetvis er en dårlig idé.

Trine Maria har en kommentar om at link ikke nødvendigvis er lig med popularitet, samt at spammerne let kan ende med at vinde. Det første er jeg kun delvist enig i. Popularitet er måske at tage munden fuld, men indflydelse eller betydning passer meget godt. At spammerne ender med at vinde tror jeg til gengæld på. Det er for let at målrette en adfærd, evt. automatisk, som genererer links, især, hvis kommentarlinks tæller med.

Rene har en kommentar med flg. opsummering:

Antal kommentarer, antal pingbacks og antal trackbacks er mindst lige så væsentlige som antallet af links i indlæg, hvis vi skal måle antallet af kommunikationer, som vist er det, I forsøger.

Med min erfaring i polit-blogs, kan jeg sige, at de mest ligegyldige indlæg kan give de længste og mest ligegyldige debatter, hvor folk blot mundhugges. Antal kommentarer er en dårlig målestok. Pingbacks og trackbacks er nok et bedre mål.

Men det vigtigste mål for en blog er selvfølgelig antallet af besøgende. Det er da fint at finde mønstre i kommunikationen på kryds og tværs, men besøgstallet må være det ultimative mål for betydning og popularitet. Og her, kære tøser, halter I langt bagefter polit-bloggerne. Lad mig lige flette en top-10 af dagens weblogs og politikliste fra chart.dk (hvor dog bl.a. denne, many og slagtenhelligko mangler):

1. Uriasposten 2271 (politik)
2. Snaphanen 1148 (politik)
3. Hodjas blog 1066 (politik)
4. Singleton 837 (tøsesnak o.lign.)
5. Polemiken 675 (politik)
6. Dansk politik 565 (politik)
7. Humanisme.dk 563 (politik)
8. Punditokraterne 560 (politik)
9. Om livet i al alm. 531 (tøsesnak o.lign.)
10.Denmark Online 467 (politik)

Jeg tror egentlig resultatet taler sit tydelige sprog om hvad der er interessant ved blogs.

8 tanker om “Blogpopularitet

 1. Det er mange år siden, jeg fjernede many.dk fra Chart.

  Deres server var så horribel langsom, at mit site var en krig om at loade.

  Load-tiden fik mig til at overveje målet med many.dk. Og da det ikke var min hensigt at skrive for at blive populær, men skrive for min egen fornøjelses skyld, var betingelsen for Chart-deltagelse ikke tilstede.

 2. Bare rolig, du kan roligt skrive uden at frygte for massernes popularitet 😉

  Hos mig er du stadig lidt populær, chart eller ej, omend jeg ikke er den tøsebloghærger jeg var engang.

 3. Det kunne være interessant at få oplyst, hvorfor du selv er på Chart og hvorfor, du, forholdsvis ofte, beskæftiger dig med emnet popularitet?

 4. Blot lige en opklarende kommentar (vi – Cision – samarbejder med Primelabs). Links i kommentarfelter tæller ikke med i Primelabs opgørelse. Og du har i øvrigt en god pointe i, at hvis man tager kommentarfelterne med, så har spammerne en fordel.

 5. 1) Jeg er vist ikke på Chart

  2) Jeg genkender ikke beskrivelsen, men min hovedinteresse i blogs har været at styrke den demokratiske debat, og derfor har jeg gjort hvad jeg kunne for at fremme politiske blogs synlighed. At lade eliten møde en vifte af forskellige argumenter (gerne i forskellig form) fra dem med skoene på, er for mig et ideal. Men i det hele taget er politiske blogs selve den frie demokratiske debats bedste udtryk i disse år.

 6. OK Jacob. Troede bare min placering mellem de 2 kategorier skyldtes de mange gange jeg havde kommenteret på det jeg kalder tøseblogs, men der har åbenbart været en del af dem som mig ubekendt har linket til mig? Er der nærmere specifikkation af hvordan I placerer folk i kategorier, eller er algoritmen en forretningshemmelighed?

Der er lukket for kommentarer.